Laime būt vecākam

Kā vecāki mēs esam svarīgākie cilvēki mūsu bērnu dzīvēs. Jautājums KĀ PAREIZI AUDZINĀT BĒRNU nodarbina ikvienu no mums. Vienas pareizās atbildes nav un arī ideālu vecāku nav, bet mēs visi cenšamies. Bērnu audzināšana ir saistīta ar miljoniem izvēļu izdarīšanu. Kā izvēlēties vislabāko? Neviens nav teicis, ka tas būs viegli, bet mēs esam šeit, lai palīdzētu.

Daudzi pētījumi pierāda, ka audzināšanas stils ir noteicošais. Un tieši tāpēc labāka izpratne par to, kā veidot attiecības ar savu bērnu, ir pamatinstruments, lai izaudzinātu neatkarīgu, pašpārliecinātu, veselīgu un laimīgu bērnu.

Šī mājaslapa ir veidota, lai ļautu jums, mīļie vecāki, justies pārliecinātākiem, drošākiem un laimīgākiem audzinot bērnus. Jūs darāt visgrūtāko darbu pasaulē. Mēs būsim priecīgi, ja varēsim kliedēt jūsu šaubas un atbildēt uz jautājumiem.

Lai izaudzinātu laimīgu un gudru cilvēku, par tādu vispirms ir jākļūst pašam. Bērnu audzināšana ir sevis audzināšana. Ir vairākas svarīgas lietas, kurām būtu jāpievērš uzmanība, lai mēs augtu kopā ar saviem bērniem un kļūtu par laimīgākiem cilvēkiem:

1. Attīstiet pašapziņu

Bērna izpratne par sevi kā vērtīgu vai nevērtīgu sāk attīstīties jau zīdaiņa vecumā, kad bērni redz sevi ar vecāku acīm. Bērni dzird jūsu balss toni, redz ķermeņa valodu, katru sejas izteiksmi. Jūsu darbības un vārdi ietekmē bērna pašapziņas attīstību vairāk kā jebkas cits. Pat mazu lietu pamanīšana un uzslavēšana mudina bērnu lepoties ar sevi.

2. Pamaniet labu uzvedību

Vai esiet kādreiz padomājuši, cik reižu dienā jūs reaģējiet uz sliktu bērna uzvedību? Ikviens no mums atklās, ka daudz biežāk mēs kritizējam nevis uzslavējam savus bērnus. Taču daudz iedarbīgāks veids ir pamanīt, ka bērni dara kaut ko labu. Pozitīvas piezīmes (” Es redzēju kā tu spēlējies ar māsiņu. Tu biji ļoti pacietīgs” utml.) ir daudz iedarbīgākas par pārmetumiem, lai veicinātu labu bērna uzvedību. Tāpēc katru dienu izdomājiet, par ko jūs varētu uzslavēt savus bērnus.

3. Nosakiet robežas un esiet konsekventi audzināšanā

Noteikumi ir nepieciešami katrā ģimenē. Ar noteikumiem mēs cenšamies palīdzēt bērniem izvēlēties pieņemamus uzvedības veidus un mācīties sevi savaldīt. Nosakiet skaidrus noteikumus un paskaidrojiet sekas, ja tos neievēro. Varat izmantot principu – divi brīdinājumi, trešais – sekas. Kad bērns neklausa, pasakiet viņam, lai tā nedara (“Lūdzu netrokšņo”) un pasakiet, kā darīt (“Runā čukstus”). Esiet konsekventi, ievērojiet noteiktās robežas, pildiet savus solījumus un motivējiet bērnus, bet dariet to maigi nevis ar dusmām,  aizvainojumu un bailēm.

4. Veltiet laiku

Bērnu vislielākais prieks ir būt kopā. Bērni, kuri nesaņem pietiekami daudz uzmanības, bieži vien cenšas to pievērst ar kaut ko sliktu, jo zina, ka tad patiešām tiks pamanīti. Bērna pašapziņa ir atkarīga ne tikai no tā, cik daudz laika jūs pavadāt kopā, bet arī no tā, kā pavadāt šo laiku.

5. Esiet labs paraugs

Bērni mācās, kā uzvesties, novērojot savus vecākus. Ja vēlaties iemācīt bērnam konkrētas iemaņas, vispirms lietojiet tās paši. Palīdziet citiem cilvēkiem, pateicieties citiem, uzslavējiet citus. Izturieties pret saviem bērniem tā, kā jūs vēlētos, lai citi izturas pret jums.

6. Domājiet par tālākajām sekām

Pieaugušie bieži cenšas pēc iespējas ātrāk pārvaldīt situāciju, atrast piemērotus risinājuma veidus. Bieži vien tāpēc mūsu bērni jūtas nespējīgi paši risināt problēmas vai rīkoties citādi. Ja šodien izdarīsim visu ātrāk un labāk bērna vietā – sakārtosim rotaļlietas, izlabosim kļūdas, – tad pieaugušam viņam būs grūti uzņemties atbildību par savas rīcības sekām. Svarīgi dot iespējas bērniem.

7. Vispirms izrunājieties

Vienmēr runājiet par to, kas notiek un par to, ko sagaidāt no bērniem. Bērniem ir svarīgi paskaidrot, kāpēc ir jāuzvedas tā vai citādi. Ja rodas problēmas, nosauciet tās vārdos, izsakiet savas sajūtas un piedāvājiet risinājumus, jūtiet līdzi, runājiet, nenovērsieties un neklusējiet. Bērniem ir jāiemācās dzīva dzīve.

8. Esiet elastīgi

Bērni aug un nepārtraukti mainās. Arī vecākiem ir pakāpeniski jāmainās un jāpielāgo savs audzināšanas stils. Iespējams, ka tas, kas ir efektīvs tagad, tāds vairs nebūs pēc gada vai dieviem. Piemēram, ap bērnu esošā vide spēcīgi ietekmē viņa uzvedību, tātad jūs varat mainīt bērna uzvedību, mainot un pielāgojot apkārtējo vidi.

9. Parādiet, ka jūsu mīlestība ir beznosacījuma

Vecāku atbildība ir audzināt un mācīt bērnus, tomēr ir ļoti svarīgi, kā to darāt. No tā ir atkarīgs, kā bērns reaģēs uz pieaugušo piezīmēm un pamācībām. Svarīgi parādīt bērniem, ka neskatoties uz viņu sliktu uzvedību un pieļautajām kļūdām, jūs viņus mīlat jebkurā gadījumā.

10. Vērtējiet darbību nevis cilvēku

Būtiski bērniem iemācīt saprast un atšķirt, ka ne jau pats bērns jums nepatīk, bet gan viņa sliktā uzvedība. Svarīgi to atainot jebkurās cilvēku savstarpējās attiecībās – vērtēt cilvēka uzvedību nevis pašu cilvēku.

11. Ļaujiet bērniem parādīt savas spējas piemērotos veidos

Bērni jūtas nozīmīgi, kad lūdzam viņiem padomu, dodam tiesības izvēlēties, ļaujam palīdzēt. Ja bērniem netiek dotas iespējas, viņi atradīs nepiemērotus veidus, kā parādīt savu varu.

12. Pamaniet savas personiskās vajadzības un pieņemiet savus trūkumus

Ikvienam no mums ir gan stiprās, gan vājās puses. Svarīgi censties iepazīt savas spējas un pārvarēt vājības. Centieties, lai bērnu audzināšana būtu tāds darbs, kas jums ir pa spēkam. Atrodiet laiku sev un saviem hobijiem.

13. Neiesaistieties konfliktā

Ja bērns pārbauda jūsu pacietību ar dusmu lēkmēm vai niķiem, vislabākais veids, kā reaģēt,- iziet no istabas un pateikt bērnam, ka būsiet blakus istabā, ja viņš gribēs parunāties par notikušo. Parādiet bērnam, ka saprotiet viņa sajūtas, tomēr nepiekāpieties.